Od karpika do śledzika. Boże Narodzenie po polsku.

Medium e2518fd9 b2d1 4815 9d33 044887ea2aa8

Już od ponad tygodnia nad krakowskim rynkiem unoszą się miłe dla nosa aromaty grzanego wina i grillowanego oscypka, z radia dobiega głos Georga Michaela („Last Christmas” :) ), a Polki (i Polacy również :) ) namiętnie wykupują mąkę, cukier i inne składniki potrzebne do świątecznych wypieków. Nie da się ukryć – zbliżają się święta Bożego Narodzenia! :)

Być może dla wielu z Was będą to pierwsze Święta spędzone w Polsce. Wigilijna kolacja (24 grudnia) i nadchodzące po niej dwa świąteczne dni (25 i 26 grudnia) będą nie tylko okazją do zapoznania się z polskimi tradycjami (a jest ich wiele! :) ) czy też sprawdzenia Waszych umiejętności językowych w czasie składania życzeń i rodzinnych pogawędek przy stole, ale również sporą przygodą dla Waszego podniebienia…

Boże Narodzenie to osobny rozdział w polskich kulinariach: wielu dań, którymi Polacy zajadają się na Święta, nie znajdziecie na co dzień w polskich lodówkach. Aby ułatwić Wam przygotowanie się do polskich Świąt, a w szczególności Wigilii, opracowaliśmy mały kulinarny przewodnik. Znajdziecie tu najpopularniejsze i najbardziej tradycyjne świąteczne przysmaki, pełne takich składników jak: grzyby, kapusta kiszona, mak, orzechy, przyprawy korzenne… Warto też wspomnieć, że zgodnie z tradycją w Wigilię obowiązuje post* – nie oznacza to jednak, że je się mało. Wprost przeciwnie! Tradycyjna kolacja wigilijna składa się z 12 dań i każdego należy spróbować. A po Wigilii czekają Was jeszcze dwa świąteczne dni, wypełnione spotkaniami z rodziną i przyjaciółmi, oraz dłuuugim biesiadowaniem. :)

*okres czasu, kiedy nie je się mięsa

Opłatek
Nie jest to zasadniczo jedzenie, ale to właśnie od opłatka, niezależnie od regionu, miasta czy domu, rozpoczyna się polska Wigilia. Opłatek to bardzo cienki biały płatek chlebowy, którym dzielą się wszyscy domownicy, składając sobie przy tym świąteczne życzenia. Dzielenie się opłatkiem jest uznawane za jedną z najstarszych i najchętniej celebrowanych polskich tradycji.

Barszcz czerwony z uszkami
Świąteczna klasyka. Barszcz czerwony to tradycyjna polska zupa z buraków, która zazwyczaj jest pierwszym daniem serwowanym na wigilijnej kolacji, obowiązkowo z dodatkiem uszek z grzybami. A uszka to na szczęście nie małe uszy, a nic innego jak miniaturowe pierogi wypełnione farszem. :)

Zupa grzybowa z łazankami
Alternatywa dla tych, którzy nie są fanami barszczu. Wigilijna zupa grzybowa to wyjątkowo aromatyczne danie, które najczęściej podawane jest w towarzystwie makaronu w kształcie kwadratów, czyli „łazanek”.

     

Karp
Król wigilijnego stołu! :) Serwowany najczęściej na dwa sposoby: smażony lub w galarecie. Najciekawsze jest to, że ta najbardziej popularna ryba jest jedzona praktycznie tylko ten jeden raz w roku. :)

Śledź
W oleju z cebulą, w śmietanie, „pod pierzynką” (pod warstwą warzyw i majonezu), w occie, jako składnik sałatki śledziowej… Śledź to zdecydowanie najbardziej „wszechstronna” ryba, przyrządzana na tysiące sposobów. Jako honorowy przedstawiciel polskiej kuchni śledź doczekał się nawet własnej ambasady… jeśli zatęsknicie za świątecznymi smakami, zajrzyjcie do „Ambasady Śledzia” przy Stolarskiej 8/10 w Krakowie. Tu śledź króluje cały rok. :)

     

Pierogi z kapustą i grzybami
Kolejne klasyczne postne danie, którego nie może zabraknąć w Wigilię. Pierogi z kapustą i grzybami zjecie w Polsce przez cały rok, ale w ten dzień mają wyjątkowy smak. :)

Kapusta z grochem
Staropolski przysmak z kapustą w roli głównej. W niektórych regionach Polski zamiast grochu dodaje się do niego fasolę lub grzyby. Kapusta z grochem zdecydowanie nie należy do lekkich dań, ale za to jest bardzo zdrowa. Tak przynajmniej mówi tradycja. 

     

Kutia
Tym razem coś na słodko. Tradycyjny słodki przysmak przyrządzany we wschodniej Polsce, składający się głównie z gotowanych ziaren pszenicy, maku, miodu i różnego rodzaju bakalii. Kutia podawana jest zazwyczaj pod koniec kolacji wigilijnej (ale jeszcze przed ciastem! :) ).

Kompot z suszu
Świąteczny specjał, który ma swoich zagorzałych fanów,  jak i przeciwników. Wyrazisty w smaku, o charakterystycznym aromacie wędzonych dymem owoców (jabłek, gruszek, fig…) oraz dodatku cynamonu i  goździków, kompot jest idealnym dopełnieniem długiej wigilijnej kolacji.
     

Piernik i makowiec
Jesteście już najedzeni? To jeszcze nie koniec! Czekają na Was jeszcze słodycze. :) Większość świątecznych wypieków Polacy przygotowują w domach, często już na miesiąc przed… Do takich ciast należy piernik - ciemne i twarde ciasto, pachnące miodem i przyprawami korzennymi, które można jeść jeszcze długo po upieczeniu. Drugim najpopularniejszym ciastem jest makowiec, czyli drożdżowa „rolada” wypełniona nadzieniem z maku, bakalii i miodu.

     

SMACZNEGO I WESOŁYCH ŚWIĄT! :)

 

 

powrót >>>